Sdílení elektřiny v bytových domech, změny od 1.8.2024
Profilovka
21. 08. 2024.

Bytové domy se musí do konce roku 2024 nově přihlásit k EDC (Elektro Energetickému datovému centru), pokud chtějí i nadále využívat sdílení elektřiny.

Od 1. srpna 2024 začalo fungovat Elektroenergetické datové centrum (EDC), které v celém Česku umožnilo sdílení elektřiny. Speciální změny však přináší i pro bytové domy. Nově se totiž pro sdílení elektřiny budou registrovat právě u EDC, nikoliv u svého distributora.

POZOR! Bytovky, které elektřinu sdílí již nyní, se musí k EDC rovněž registrovat, a to nejpozději do konce roku 2024, jinak o možnost sdílení přijdou.

Povinná registrace k EDC s sebou ale nese i výhodu, při sdílení v rámci 50 EAN budou moci bytové domy (i všichni ostatní) sdílet a využívat elektřinu mnohem efektivněji. V článku najdete i modelové srovnání, jak to v takovém případě bude vypadat. Více a podrobněji se o problematice dozvíte na stránkách UKEN (Unie komunitní energetiky)

Návodná videa od EDC můžete shlédnout na jejich Youtube kanále. Provedou vás přes registraci účastníka, nastavením sdílení až po základní orientaci na portále.

Shrnutí:

Všechny bytové domy, které sdílí elektřinu podle vyhlášky ERÚ, se musí nejpozději do konce roku 2024 registrovat u EDC, aby mohly elektřinu sdílet i nadále. Těm, které chtějí teprve začít, stačí pouze registrace u EDC.

Bytové domy, které chtějí sdílet elektřinu mezi max. 50 EANy (tzn. výrobna + spotřebitelé) ale mohou využít ekonomicky výhodnější iterativní metodu sdílení. Další zvýhodnění podmínek pro sdílení má přijít se spuštěním plné verze EDC od 1. července 2026.

______________________________________________________________________ CO VŠE MŮŽETE SE SOUSEDÉ.CZ ZÍSKAT:



Nejčtenější
1
Post image
2
Post image
3
Post image