Biostatek přitančil z Valče. Tento týden si s ním zatančete na POVALČI.

Hodinku autem na západ od Prahy 13 leží farma, ze které všechny výrobky proudí na pražské Rašínovo nábřeží. V suterénu činžáku hned vedle Tančícího domu je kumbál s oknem do ulice, na okně nápis Biostatek na Nábřeží a uvnitř lednice a regály plné faremního zboží. Sýry čerstvé, uzené, plísňové, zrající… mléko, máslo, smetana, brynza… výlučně z ovčího mléka, poněvadž na Biostatku máme stádo ovcí s velkými vemeny. Regály jsou pak plné trvanlivých povidel, marmelád a chutneys ze švestek, hrušek a jablek, poněvadž i sadaříme a zahradničíme. Na podzim lednici plníme i jehněčím masem a regály doplňujeme terinami a paštikami. Mňam.

Pozn. redakce: Aktuálně Vás také zveme na prohlídku a přednášku o Biostatku v pátek 2. srpna od 17:00 ve Valči do šapitó (Šápko Pemba) v rámci programu festivalu POVALEČ. Více o hudebním a kulturním festivalu POVALEČ v článku online a na webu festivalu.

ilustr.jpg

Několik málo let nazpět jsme zaváželi takzvané KáPéZetky, z nichž jedna fungovala i na Praze 13. Někteří čtenáři si možná v dubnu roku 2020 a 21 předplatili zeleninu, vejce nebo právě výrobky z ovčího mléka, které jste si pak co dva týdny vyzvedávali na odběrném místě v Masology na Butkách. Komunitou podporované zemědělství je koncept výhodný pro farmáře i spotřebitele. Farmář má jistotu velké části odbytu. Spotřebitelé celkem přesně znají původ svých potravin. Mezi těmito dvěma stranami nestojí žádný obchodník/překupník - velmi krátký dodavatelský řetězec. A pár dalších plusů.

Biostatek na Nábřeží jde ještě dál a koncept lze shrnout do tří nabitých vět:

  1. Agroekologická farma Biostatek při obci Valeč v Karlovarském kraji průběžně zaváží svým zbožím Nábřeží v Praze.

  2. Komunita podílníků - ideálně 50ti Pražanů - biostatkové zboží z Nábřeží rozebírá. Podílníci neplatí za jednotlivé kusy, ale vybírají si dle svého gusta s respektem k celé komunitě.

  3. Podílníci poukazují měsíční paušál ve výši 1 200,- Kč na účet spolku CSA Biostatek, z.s.

Nikde jinde biostatkové zboží sehnat nejde, žádná další odbytiště nesháníme a dostáváme se plně do závislosti na podílnících. 

Podílníkem se stanete vstupem do spolku, kde paušál tvoří členský příspěvek. Pro vstup proklikněte tlačítko “chci být podílníkem” na http://biostatek.cz/, dál vás to navede samo. Prakticky se pak podílník ocitne před vchodovými dveřmi činžáku, ve kterém se narodil kdekdo z rodiny Havlových. Recepční pustí podílníka dovnitř, podílník si nabere, co zrovna je a podílních chce, rozloučí se a je to. Easy. V kumbálu k žádným platbám nedochází, dvanáctistovkový paušál je vlastně předplatným.

Někteří podílníci chodí co týden, jiným stačí párkrát za několik měsíců. Podílníkem se každopádně můžete stát minimálně na rok s ohledem na vrcholy sezon mléčného a jehněčího i na chudé období na přelomu zimy a jara. Aby si podílník prošel celým zemědělským rokem. Od května do září je potřeba rozebírat hodně, protože tehdy z ovcí nadojíme nejvíc, do Vánoc je zase až moc jehněčího. Prostřednictvím FB skupiny si dáváme vědět, co rovna je nebo naopak chybí. Semtam někdo do skupiny vyvěsí obrázek prosklené lednice z Nábřeží a my tu na farmě hned víme, že třeba zrovna brynza dochází, zatímco másla je stále dost. Jindy některý podílník strašně potřebuje žinšicu a dá nám o tom vědět. Nám pak nezbyde, než tu žinšicu prostě dodat, byť je to extra práce. Co bychom pro své podílníky neudělali…

Dvakrát do roka pořádáme Příznivecký víkend, jakousi předváděčku biostatkové praxe. Tehdy procházíme farmu kousek po kousku, komentujeme, odpovídáme na dotazy, klábosíme s podílníky i ostatními zvědavci. Hodně jíme, udíme, rožníme a jelikož máme na farmě pec na pizzu, tak i tu používáme. “Ke konverzi na podílníka dojde zejména na farmě samotné, když tan Pražan zjistí, jak vše vzniká a kolik lásky a dobroty tam do své práce vkládáte,” prohlásil nám tu kdysi jeden konzultant a měl pravdu. Příznivecké víkendy posilují i vnitřní dynamiku komunity: podílníci se zde potkají a diví se, jak barvitá parta zajímavých lidí i rodin se kolem praktické agroekologie seskupila. Na farmě parkují dvě tři maringotky vybavené k pohodlnému trávení víkendů, týdnů, měsíců… tím pádem podílníci přijíždějí i kdykoli jindy. Jedné rodině chybí chata, tak prostě jezdí sem. Jiná rodině bydlí v bytě nesnesitelný strýc, tak jej prostě jednou za čas pošlou na Biostatek. Další podílníky sem na přelomu zimy a jara lákají čerstvě narozená půvabná roztomilá jehňátka. Možnost ubytování je zkrátka dalším podílnickým benefitem; navíc umocněným kulisou barokní krajiny i zámeckého areálu s romantickým parkem a originály soch Bernarda Brauna. Po Braunovi jsme pojmenovali osm měsíců zrající sýr tvrdý jako pekoríňo: Matyáš. Na farmu se můžete přijet podívat i jako nepodílníci a nechat se třeba ubytovat přímo na farmě v rámci služby AIRBNB.

Agroekologie je způsob života určený osobám působícím ve venkovském prostředí, kterým není ukradené, co se děje s krajinou, půdou a místními obyvateli. Agroekologie stojí na třech pilířích: environmentálním, sociálním a ekonomickém. Abychom se na pilířích udrželi, pomáháme si ještě značnou autonomií a kecat si do práce necháváme leda tak podílníky samotnými. Kým jiným, taky.

 

Pozn. redakce: Napište nám na redakce@ipraha13.cz, pokud se rozhodnete stát se podílníkem. Společně s Biostatkem pro Vás máme připravené malé překvapení. Budeme rádi následně za sdílení vašich zkušeností a tipů pro ostatní.

Chcete přispět do diskuze? Stačí se jen přihlásit.

Nejčtenější
1
Post image
2
Post image
3
Post image